Naarmate de leeftijd toeneemt wordt het haar meestal dunner en slapper. Hoewel het kaler worden van een man een bekender verschijnsel is, komt haaruitval bij vrouwen ook regelmatig voor. Haaruitval komt niet alleen op oudere leeftijd voor, het kan door verschillende oorzaken ook op jongere leeftijd voor komen.
Hoe groeit je haar?
In de groeifase vindt een intensieve celdeling plaats. De haar groeit ongeveer 1-1,5 cm per maand. Bij vrouwen gaat de haargroei sneller dan bij mannen. Na ongeveer drie jaar stopt de haargroei en zal de haar uitvallen. Per dag verlies je zo’n 100-150 haren. Ongeveer drie maanden nadat de haar uitgevallen is begint op dezelfde plek in de hoofdhuid een nieuw levenscyclus.
Hoe komt het dat je kaal wordt?
Het uitvallen of minder worden van het haar kan verschillende factoren hebben maar kan ook erfelijk zijn. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) heeft hier een grote invloed op. Door teveel testosteron raakt de haargroei uit balans, de haarzakjes kunnen dat niet verdragen. Als testosteron in DHT verandert, kunnen de haarwortels niet goed meer functioneren en niet goed gevoed worden. Daardoor wordt het haar zwak en stopt het met groeien. Wat tot dunner wordend haar en kaalheid leidt.
Bij vrouwen zorgen ook hormoonveranderingen tijdens de overgang , zwangerschap en anticonceptie gebruik voor verandering in de groei van het haar. Tijdens de zwangerschap kan het haar dikker worden maar na de bevalling wordt het meestal juist weer dunner. Ook kan er haaruitval optreden. Tegenwoordig zit er in vlees ook veel hormonen die voor een negatieve balans kan zorgen bij vrouwen. Mensen met ziektes zoals diabetes, een schildklierafwijking, ijzer tekort of het gebruik van medicatie als bloeddruk-, cholesterolverlagende medicijnen en antidepressiva hebben vaak ook last van haaruitval.
Slechte gewoonten zoals stress, veel suiker eten, roken, overmatig alcohol en veel cafeïne zijn de grote veroorzakers van verhard collageen. Het haar komt daardoor in een verkorte groeifase terecht en dat zorgt voor een veroudering van het haarzakje. De haarwortel wordt afgebroken, waardoor het haar als ware verstikt. Als dit proces een paar jaar aanhoudt, heeft het kaalheid tot gevolg.
Hoe werkt een haartransplantatie?
Zelfs in een gevorderde fase van kaalheid, blijft er op het achterhoofd een rand met haar over. Dat komt doordat deze rand niet gevoelig is voor dihydro-testosteron. Bij een haartransplantatie worden er uit deze rand haarfollikels weggehaald en verplaatst naar de plek op de hoofdhuid waar geen haar meer zit. Dat gebeurt met behulp van een dunne naald. De haren die vervolgens uit de verplaatste haarfollikels komen, vallen niet meer uit, omdat de haarwortels hun erfelijke eigenschappen behouden en ook ongevoelig blijven voor de dihydro-testosteron. De haarzakjes waar het haar uit word gehaald, zorgen daarna weer voor de haargroei, omdat de aanwezige stamcellen zichzelf vermeerderen tot nieuwe haren.
Voor een succesvol resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. Deze kosten ongeveer €3000,- per duizend implantaten. Omdat veel mensen de behandeling om een cosmetische reden ondergaan wordt het door veel verzekeringsmaatschappijen niet vergoed.
Haaruitval en kaal worden tegengaan
Kaalheid en haaruitval kan ook op een natuurlijke manier worden tegen gegaan door het HDT niveau in het lichaam te verlagen. Dit kan met natuurlijke middelen die de omzet van testosteron in DHT remmen. Als het DHT niveau laag genoeg is zal de natuurlijke haargroei zichzelf herstellen.